Celia Santos: "Si a l'escola no ens familiaritzem amb dones tecnòlogues, interioritzem el missatge"

El 23 d'abril, a més de Sant Jordi, se celebra el Dia Internacional de les Nenes en les TIC. Parlem amb la Celia Santos, membre de l'associació Young IT Girls, sobre estereotips, manca de referents i com capgirar aquesta situació.

Per què hi ha poques noies que estudien enginyeria informàtica?

Crec que el sector de la informàtica és un dels més estereotipats de l'àmbit tecnològic. Estudiar enginyeria informàtica s'ha associat, amb el pas dels anys, a un perfil de persona que treballa a un soterrani amb poca llum natural, vint pantalles d'ordinador al davant plenes de finestres negres i lletres blanques, en solitari i amb dificultat de contacte social, el que avui dia anomenem un "friqui informàtic".

I la realitat és que, al contrari, aquesta és una feina que requereix una gran capacitat de treball en equip i, sobretot, de comunicació. Hem de trencar amb l'estereotip. Si bé molts nois ja no s'hi senten còmodes, en el cas de les noies s'hi senten encara menys identificades.

Es diu que un factor clau és generar referents.

És molt difícil trencar aquesta visió que tenim com a societat si no tenim referents. Només una de cada deu treballadors/ores del sector són enginyeres informàtiques i estem clarament en minoria. Durant molt de temps la dona ha tingut una història invisible a la ciència, i això ens ha deixat un llegat que hem de treballar per canviar.

Un altre factor és la desinformació que hi ha respecte al futur professional. Un/a llicenciat/da en enginyeria informàtica no es dedica a 'arreglar ordinadors' o 'hackejar'. A tall d'exemple, la intel·ligència artificial és una ciència multidisciplinària que combina conceptes i mètodes de diversos àmbits com la informàtica i les matemàtiques, però també biologia i psicologia. Per molt que el teu àmbit principal de treball sigui la informàtica, sempre està aplicada a una finalitat, que pot ser mèdica, social, per millorar en temes de sostenibilitat, etc.

Passa també amb altres carreres STEAM?

Clarament sí. L'absència de referents científiques i tecnològiques en el sistema educatiu és una realitat que afecta a totes les carreres STEAM i que hem d'afrontar. Si a l'escola no ens hem familiaritzat amb les dones tecnòlogues i científiques, o només ho hem fet per sobre, o quan hi apareix és en una relació de subordinació respecte al sexe contrari, interioritzem el missatge sense ser-ne del tot conscients.

Què feu des de Young IT Girls per encoratjar les joves amb les tecnologies?

Des de Young IT Girls lluitem per visibilitzar el treball de les dones que formen part del sector TIC i intentem tenir presència sobretot entre els més petits per donar a conèixer referents femenines i reals, i que així les nenes i nens tinguin un primer contacte amb enginyeres joves. Així es poden adonar que, deixant de banda els estereotips, som noies corrents i que fer una enginyeria no és una meta inassolible.

Per fer-ho, organitzem activitats amb escoles de primària, secundària i batxillerat per donar a conèixer quines són les aplicacions reals de la tecnologia d'una manera dinàmica i divertida. Intentem crear dinàmiques de grup interactives entre els alumnes perquè tothom hi tingui cabuda. Amb aquestes activitats, volem empoderar, inspirar i animar les nenes a formar part del sector TIC, d'igual manera que combatre les desigualtats que afecten la dona en l'àmbit tech.

Organitzeu alguna acció en línia per al Dia Internacional de les Nenes en les TIC?

Des de l'associació ens agrada estar presents en dies tan significatius com aquest, així que hem preparat un vídeo molt xulo on participem part les membres de l'equip de Young IT Girls amb l'objectiu d'encoratjar les nenes a formar part de les TIC. El llançarem pels nostres perfils de xarxes socials (Instagram, Twitter i Linkedin) el mateix dijous 23 d'abril!

Un cop arriben al mercat laboral, el sector TIC és encara molt hostil a les dones?

Personalment, no considero que sigui hostil. De fet, crec que les empreses del sector s'estan adonant de la importància de la diversitat dins el seu equip de treball, ja que, no es pot crear contingut i dissenyar productes tecnològics amb una bona perspectiva de gènere si l'equip de treball que el durà a terme no té una participació equitativa de gènere.

Tot i això, no podem oblidar que som minoria en el sector i moltes menys en posicions de poder. Hem de seguir treballant per canviar tant les metodologies com els espais de treball i fer-los més inclusius per a tots i totes.

 

Celia Santos és membre de l'associació Ypung IT Girls que treballa per donar visibilitat a les dones de l'àmbit tecnològic. Font: Celia Santos

Entitat redactora: Colectic