Cura de les teves dades en les apps de cicle menstrual

Notícies

il·lustració sobre fons blanc sobre la lluna nova, amb un cercle on hi ha una dona asseguda al terra blanc i cel negre amb estels, planetes i ulls. la dona està nua amb molts braços i bragues rosa i cap de una planta verda. dona seguretat
09.05.2022 - 12:13
Vídeo de Público

A USA s'està perdent el dret a l'avortament en Texas i pot portar a perdre també el matrimoni LGTBI+ en estats. Ara hi ha un allau de protestes en USA fins que el Tribunal Suprem doni la resposta en juny si el que fa Texas és legal. Recordem que Trump va posar molts jutges conservadors en eixe tribunal i s'ha filtrat l'esborrany que han fet per la decisió i que anul·laria la sentència de Roe contra Wade, del 73. El 22 de gener de 1973, el Tribunal Suprem d'aquell moment va dictar la seva històrica decisió que anul·lava una interpretació de Texas de la llei de l'avortament i va tornar legal l'avortament a tots els Estats Units. Recordem l'informe que ha tret l'UE sobre la finançament de l'extremisme religiós en contra d'aquest dret que exerceixen 20.000 catalanes cada any.

En mig de tot això, una empresa revèn les dades de geolocalització de les persones que van a l'associació que facilita la planificació de la maternitat i el dret a decidir sobre el teu cos Planed Parenthood. Ara a USA es demana que la gent en Texas no utilitzar aquestes apps perquè es poden utilitzar com a prova de que has avortat.

D'on surten les dades que revenen?

Hem d'aprendre a curar les nostres dades digitals perquè estem al capitalisme de vigilància que no té escrúpols en revendre les nostres dades, com veiem en el cas de l'empresa o en molts més casos que anem publicant a donestech. Al 2021 ja es va denunciar que les apps de cicle menstrual agafen les teves dades i que hi ha que utilitzar-les de manera segura (llitat de més de 100 apps que agafen dades). Per exemple, MyDays ha comercialitzat les dades de més de 5 milions de dones. Un bon moment per fer auto-cura digital i revisar si tens cap o, encara millor, canviar a una de les que us recomanem, no?

Apps que curen les dades

Recomanem les eines FLOSS primer perquè són de codi obert i permeten que programadoris puguin comprovar que les apps fan el que diuen. Especialment destaquem f-droid perquè tan sols posen les apps després de ser revisades i ens donen plena confiança. En aquest article pots veure com ho fan.

FLOSS

A f-droid tenim dues apps. De moment tan sols hi són en anglès, però com són FLOSS pots contactar per traduir-les. Les apps:

  • drip. menstrual cycle and fertility tracking.  What makes drip special:  Your data, your choice. Everything stays on your device.
  • Periodical  Menstrual/period calendar. This application calculates the days of fertility according to Knaus-Ogino. The data can be backed up on a memory card, if present. WARNING: It is not recommended to use this calendar to avoid pregnancy! There are more accurate methods, like measuring the basal body temperature.

PROGRAMARI PRIVATIU

Posem dos apps que ens donen confiança perquè qui ho fa en té una trajectoria, encara que no podem verificar el codi.

Spot On: monitor de periodo Una app para monitorear el periodo y los anticonceptivos desarrollada por Planned Parenthood. Monitorea tu periodo, ciclo, fertilidad o cualquier método anticonceptivo que afecte tu ciclo incluyendo la pastilla, el parche, el anillo, la inyección, el DIU o el implante. Creada per Planed Parenthood que encara que no és programari FLOSS ens dona confiança per la trajectoria de l'associació i està en espanyol també

APP LUNAR La primera app mobile latinoamericana de ciclo menstrual con perspectiva de género que reúne 🔬 ciencia, 🌱 naturaleza y 💚 feminismo. Tampoc és FLOSS i té versió gratuïta i de pagament. A més tenen Google Analytics i això vol dir que Google, si no has protegit la teva navegació, sabrà que has visitat la seva web. Esperem que ho canvien aviat. Per altra banda, és la més curosa de la imatge i la imatge d'aquesta notícia és de la seva app. Per altra, és un grup de programadores argentines i ajudem a trencar el sostre de vidre que tenim les dones amb la informàtica.

 

Clar que si la ISP (a qui contractes per tindre internet, com ara Movistar) ven les teves dades de geolocalització del mòbil, les apps no et poden protegir del que ha passat a USA perquè per la triangulació d'antenes poden saber el teu recorregut. La solució per no deixar rastre a l'anar a un lloc seria deixar el mòbil a casa o anar amb el telèfon dintre d'una funda de faraday. Però també estan els cotxes que porten el gps integrat, o rellotges o molts objectes intel·ligents...

Imatge de l'app Lunar