De Twitter a Fedivers, vine!

Des de que l'Elon Musk va anunciar que volia comprar Twitter unes 200.000 persones (entre elles 500 ràdios) han migrat a Fedivers (unió de "federació" i "univers") de moment. El Musk, a banda de ser l'home-blanc-cis més ric del món, es conegut per la seva misogínia, com quan va fer una broma sobre el pit de les dones com a acrònim d'una universitat que volia crear. O els atacs a Vijaya Gadde, directiva de Twitter i contraria a la venda, que va acabar sent assetjada pels seguidors del Musk (en té quasi 100millons) a conseqüència dels seus tweets.

Molta gent està sorpresa per la diferència d'ambient entre Twitter i Mastodon (l'eina més pareguda a Twitter dintre del Fedivers i més coneguda i utilitzada). No tan sols, no tens Intel·ligència artificial vigilant-te i classificant-te a cada interacció que fas, si no que el discurs d'odi és rebutjat i la inclusió fomentada, com ara el toot (en Mastodon els tweets es diuen així) més compartit del 2021 ha sigut d'una persona cega dient:

He trobat més descripcions d'imatges a Mastodon en les darreres 24h que a Twitter en un parell d'anys. En serio. No estic exagerant. Com a persona cega, això significa molt per a mi. Si llegeixes això i poses la descripció en les teves imatges, moltíssimes gràcies, gràcies de part de totis nosaltris. Si no ho fas, ara saps com pots ajudar a persones desconegudes i aleatòries d'internet para que entenguin millor les teves entrades tan sols escrivint unes poques paraules més del normal.

Donestech tenim perfil i us animem a fer-vos un si voleu ser a un espai on les feministes no són insultades amb feminazis, per exemple. Teniu en català varies instàncies (servidors que tenen allotjat el programari i una comunitat que el fa servir). O podeu escollir per temàtica. Ací una altra entrada amb un vídeo (subtítols en català) que varem fer sobre el tema centrant-se en Mastodon del 2020.

Ara Framasoft (una organització sense afany de lucre per a l’educació popular, un grup d’amics convençuts que que un món digital emancipador és possible, convençuts que naixerà d’accions concretes en el món real i en línia per i per a vós!) ha fet aquest vídeo publicat en per explicar que és Fedivers (subtítols en català fets per la comunitat junt a unes 10 més traduccions menys d'una setmana després).

A Lleialtec van fer una tasca meravellosa de difusió d'aquesta federació (una llàstima que la La Lleialtat Santsenca no continue aquest projecte), com ara en aquest llibret, creat entre 2018 i 2019. Des del 2020, però, comptem amb Fedi.cat, des d’on s’informa de la Fediverse en català. Justament aquests dies s’està dinamitzant l’actualització del llibret.

El no revendre les dades de les persones que utilitzen la xarxa i finançar-se (si tindre una eina a internet costa diners!) per donacions, ha fet que aquesta vinguda hagi sigut un gran esforç per a la comunitat, perquè els servidors són menuts en comparació a la gran infraestructura dels monopolis que es fan rics amb les nostres dades.

A la wikipedia catalana falte actualitzar l'entrada, sobretot el nou programari que s'ha afegit, però a l'anglesa teniu les plataformes de programari que podeu gaudir. A banda de Mastodon (microblogging , com Twitter), hi ha moltes més, com ara: BookWyrm (fer seguiment del que llegeixes, parlar sobre llibres, escriure revisions, i descobrir què per llegir), Fiendica (macroblogging, millor que Facebook), Peertube (milor que Youtube), funkwhale (per compartir i escoltar àudio), Plume (blogs), Pixelfed (fotos), Mobilitzon (events) i molt més. I tot comunicant-se amb un sol compte!

A més, hi han eines menudes, con el OCR Bot que si el poses en el toot, et respon amb les paraules de la imatge que adjuntes. Una gran ajuda per la gent invident o amb problemes visuals.

El programari és tot lliure i de codi obert on pots col·laborar programant, reportant errades, proposant noves funcionalitats.. o traduint (molt important per llengües minoritàries) o col·laborant en donacions, ja que les persones que programen també mengen i paguen lloguer i tindre un servidor costa diners. I no tant sols han fet el programari que fa que veiem les webs i puguem intercomunicar-nos, si no que també tenim apps! Quant de regal pel pro-comú i no per enriquir-se...

A més, en un moment on les noves lleis que s'acorden a l'UE, com ara la que varem publicar sobre l'aprovació de la Llei de Serveis Digitals, ja s'encaminen a aquest tipus de federació i a la protecció de les dades de les persones usuàries.

Tot amb moltíssima documentació per aprendre i col·laborar. Vine si encara no hi ets!

 

Font de la imatge: https://gadgeteer.co.za/decentralized-social-networks-report-how-flexibility-deals-trolls-and-scala…