El dret universal a instal·lar qualsevol programari a qualsevol dispositiu

Notícies

logo de la Free Software Foundation Europe amb el principi del text
04.05.2022 - 09:49
Àmbits Temàtics: 

Donestech ja hem signat! Col·labora tu també!

Traducció al català per Gamifica't! de la Carta oberta de la Free Software Foundation Europe als legisladors i ciutadania europea.
Carta oberta en anglès

El disseny del programari és crucial per a l'ecodisseny i la sostenibilitat dels productes i el programari. Els sistemes i serveis de Programari Lliure permeten el reús, versatilitat i interoperabilitat dels dispositius. El dret universal a elegir lliurement el sistema operatiu, programari i serveis és crucial per a una societat digital més sostenible.

Per a: els legisladors europeus.
Amb còpia a: la ciutadanía de la Unió Europea.

La digitalització en marxa d'infraestructures i serveis esdevé juntament amb un continu augment dels dispositius electrònics que estan connectats a Internet, ja sigui en entorns privats, públics o de negocis. Molts d'aquests dispositius requereixen més energia i recursos naturals per ser produïts que l'energía que consumeixen durant el seu cicle de vida sencer. I la gran majoria d'aquests dispositius s'estan malbarantant i no són reparats simplement perquè el programari deixa de funcionar o no s'actualitzarà més.

Un cop que el programari preinstal·lat impedeix a les usuàries a continuar usant el seu maquinari, els models de propietat restrictius posen barreres perquè les usuàries puguin gaudir dels seus dispositius durant més temps. Les restriccions van des de bloquejos físics del maquinari a l'ocultació tècnica fent ús de programari privatiu o restriccions legals a través de les llicències del programari i a acords de llicenciament amb usuàries finals. D'aquesta manera, sovint els fabricants acostumen a prohibir la reparació, l'accés i el reús dels seus dispositius. Inclús després de la compra, els clients sovint no posseeixen realment els seus dispositius. No poden fer el que volen amb els seus propis dispositius. Si no pots instal·lar el programari que tu vols al teu dispositiu, aquest realment no et pertany.

Nosaltres, els signants d'aquesta carta oberta.

  • reconeixem que l'accés lliure al maquinari i el programari determina quant de temps o quantes vegades pot ser usat i reusat.
  • declarem que l'augment de la longevitat i reús dels nostres dispositius és inevitable per una societat digital més sostenible.

Per això demanem als legisladors de la Unió Europea d'aprofitar una oportunitat històrica i permetre un ús més sostenible dels productes i serveis electrònics amb un dret universal a instal·lar i fer anar qualsevol programari a qualsevol dispositiu. I per aquest fi, demanem:

Les usuàries tenen el dret d'escollir lliurement els sistemes operatius i programes dels seus dispositius

Les nostres tauletes, telèfons o altres dispositius connectats són ordinadors de propòsit general. Reemplaçar programari o sistemes operatius en aquests dispositius ens permet allargar-els-hi el cicle de vida inicial i seguir usant el nostre maquinari. Per a poder reusar i redefinir dels nostres recursos de forma creativa i sostenible, necessitem un dret universal a instal·lar i desenvolupar el sistema operatiu i programari que vulguem a qualsevol dels nostres dispositius. Qualsevol obstacle legal, tècnic o d'altre tipus per reusar aquests dispositius no hauria d'estar permès.

Les usuàries tenen el dret a escollir entre proveidores de serveis per connectar els seus dispositius

Les usuàries han de tenir dret a poder escollir entre proveïdores que ofereixen serveis relacionats amb el programari, el que significa que puguin usar el dispositiu d'un fabricant amb el servei que proveeix un altre. Avui dia, es malgasten clients simplement perquè els seus serveis telemàtics es queden sense connexió. La lliure elecció de serveis permet reusar aquests clients connectant-los a un altre servei.

Els sistemes operatius i programari nadiu determinen interaccions entre sensors genèrics, mòduls i sistemes amb els seus serveis telemàtics connectats. Perquè les usuàries puguin exercitar una lliure elecció dels serveis, han de ser capaces d'usar el dispositiu d'un fabricant amb qualsevol servei en línia, el qual podria ser proveït per una tercera part o per elles mateixes. Els serveis connectats, així com el programari en dispositius connectats i aplicacions, han d'oferir interoperativitat i un complet funcionament del dispositiu amb l'ús d'Estàndards Oberts.

Els dispositius són interoperables i compatibles amb estàndards oberts

El disseny del programari i les arquitectures determinen l'accessibilitat i la compatibilitat del maquinari a través d'estàndards, controladors, eines i interfícies. El programari propietari i els protocols obstaculitzen la competència entre els fabricants, impedeixen reparar els dispositius i creen una incomptativilitat artificial de diferents dispositius a la mateixa infraestructura. La interoperativitat de dispositius únics és crucial per a la creació d'una suficient, sostenible i duradora infraestructura de la tecnología informàtica. Per permetre la interoperativitat, els fabricants han d'assegurar que qualsevol dada necessària per fer anar una funció primària d'un dispositiu sigui compatible i doni la possibilitat d'importar o exportar a través d'estàndards oberts.

El codi font dels controladors, eines i interfícies es publiquen sota llicència lliure

Sovint, els components més petits d'un dispositiu requereixen controladors específics, eines i interfícies per a operar. Les usuàries necessiten accés total i llibertat de reusar el codi font o dels controladors, eines i interfícies per analitzar i integrar un dispositiu a un conjunt de dispositius interconnectats de diferents fabricants. El reús del codi font és clau també per exercitar el dret total a reparar per terceres parts com tendes de reparació professionals, altres espais de reparació o per les pròpies usuàries finals.

Una llicència lliure és qualsevol llicència que proporciona les quatre llibertats d'usar, estudiar, compartir y millorar el programari, incloent les llicències de Programari Lliure i les de Codi Obert. L'obligació de publicar els controladors, les eines i les interfícies sota aquest tipus de llicència lliure després de l'entrada en el mercat és clau per al total accés als nostres dispositius i exercitar el dret universal a reparar.

 

 

 

La vostra organització o empresa vol recolzar el dret de les persones usuàries a triar lliurement sistemes operatius, programari i serveis? Per favor posat en contacte amb un e-mail a contact [a] fsfe [punt] org per signar la carta oberta i unir-te a l'aliança.