La colonialitat de l’algoritme per Flavia Dzodan

Imatge
Flavia Dzodan – The Coloniality of the Algorithm
Àmbits de Treball

El dilluns, 21 de febrer de 2022 va hi haure aquesta xerrada al Macba queno s'ha pujat (esperàvem els subtítols en català i d'altres llengües) al seu canal de youtube. Posem el vídeo en anglès que va donar a Sonic Acts al 2019.

El tema de la conferència de Flavia Dzodan és la colonialitat de l’algoritme, o com les tecnologies han esdevingut eines d’exclusió racial, de gènere i classe, l’origen de les quals es pot remuntar a la fundació del capitalisme modern al segle XVIII. Les bases de dades que alimenten els algoritmes de les corporacions i de l’estat de vigilància operen mitjançant la lògica d’extracció de recursos per classificar-nos com a votants, consumidors, amics, enemics, interessos amorosos, companys sexuals, sospitosos, criminals o infractors en potència. Cadascun dels passos que ens porten a aquestes classificacions han estat informats per ideologies amb molts segles a l’esquena que han convergit per assignar-nos un rol; un lloc en aquesta base de dades. Aquestes taxonomies o sistemes de classificació s’utilitzen des de l’època colonial i no es poden deslligar d’una història de jerarquies racials, sexuals, de gènere o de classe.

Flavia Dzodan és una escriptora i crítica cultural resident a Amsterdam, i, a més, és investigadora sènior i professora al Sandberg Instituut d’Amsterdam (part de la Rietveld Academie). Les seves investigacions s’enfoquen en les implicacions polítiques de la intel·ligència artificial i els algoritmes en la intersecció del colonialisme, la racialització i el gènere. En els seus projectes d’investigació, Dzodan examina les maneres en què la tecnologia és creada i desplegada amb l’objectiu de reproduir patrons culturals històrics. El seu projecte actual, “La Bella i la Màquina”, intenta comprendre com l’analítica cultural opera en relació amb els codis semiòtics, específicament sobre com s’ensenya els algoritmes a reconèixer ontologies altament subjectives i culturalment dependents, així com també com s’entrenen els algoritmes per dur a terme pràctiques curadorials basades en categories estètiques. Aquest projecte actual és una continuació del seu projecte anterior, “La colonialitat de l’algoritme”, que va situar les taxonomies, creades per Carl Linnaeus al segle xviii, en la història de la colonització, així com també en el desenvolupament i els usos de tecnologia contemporània. Flavia edita el blog The Research Papers, on ha publicat els seus treballs sobre l’ascens de les dretes, big data, xarxes, algoritmes i vigilància. També ha publicat a Dissent Magazine, The Guardian i a The Washington Post, entre d’altres.

Foto: Sander van Wettum