Mapa de territoris d'Internet

Imatge
Àmbits Temàtics

Article original en portuguès

Internet és una estructura física, geolocalitzada i travessada per relacions de poder. Cables, satèl·lits, antenes, servidors, ordinadors, mòbils, mines, mineria, codis de programació, residus electrònics... hi ha molta materialitat i feina perquè tot funcioni! Qui té el poder per a cada secció d'aquesta estructura? De quins territoris s'extreuen els recursos minerals per a aquest desenvolupament tecnològic? On van els residus electrònics? Quins valors s'incorporen als algorismes de xarxes socials? Qui es beneficia de la connectivitat, qui queda fora? Fins a quin punt la digitalització facilita la vigilància? Qui té el poder de controlar? Quins beneficis? Com resistir el colonialisme digital?

Internet és un territori en disputa i afecta el futur de les nostres democràcies i els camins cap a la justícia climàtica i socioambiental. Per conèixer millor un territori, un mapa sempre ajuda. Va ser amb aquesta finalitat que vam crear el projecte cartografiasdainternet.org, desenvolupat per Coding Rights, amb la col·laboració de la Xarxa d'Atenció Digital Transfeminista i el suport de la Fundació Henrich Boll Brasil. Dissenyat per Joana Varon i Clarote, amb aportacions de recerca de Bruna Zanolli.

La idea de desenvolupar una cartografia que il·lustre les dimensions físiques i geopolítiques de l'estructura d'Internet és materialitzar el núvol. L'ús del terme “núvol” fa referència a un imaginari de tecnologia que existeix en absència d'un lloc o territori, quelcom immaterial, abstracte, atemporal, apolític.

Però quan materialitzem el núvol, es fan visibles les relacions de poder que impregnen el funcionament de la xarxa, des de la capa d'infraestructura física fins a l'àmbit de les decisions algorítmiques. Les relacions extractivistes, les pràctiques de colonialisme digital i l'establiment de monopolis són evidents. Vam començar a tenir en compte que situar d'on venim, on som i qui som, en totes les seves dimensions de gènere, sexualitat, raça, classe, ètnia, cultura i nacionalitat, és important en la nostra relació amb aquesta tecnologia. Internet és un territori en disputa. Per competir-hi, cal conèixer-ne la dinàmica.​

Esperem que aquest mapa serveixi d'instrument en tallers i cercles de conversa per instigar converses sobre el colonialisme digital i el paper de les tecnologies en el debat sobre la justícia climàtica i socioambiental. Però recordeu, dibuixar cartografia és una experiència viva. Els mapes s'actualitzen a mesura que canvien els territoris i la visió del cartògraf es transforma. Per tant, en aquest exercici no s'han cartografiat tots els territoris i aspectes d'internet, però a poc a poc anirem actualitzant la nostra cartografia amb noves informacions i perspectives.

La primera versió del mapa es va presentar al FOSPA – Fòrum Social Panamazònic, celebrat a Belém do Pará, el juliol de 2022, en un taller en col·laboració amb la Xarxa d'Atenció Digital Transfeminista, des d'aleshores, han seguit molts cercles de conversa entre Rio de Janeiro, Berlín, Ciutat de Mèxic i Vancouver. Arriben més versions, amb diferents capes d'anàlisi. Val la pena seguir les xarxes de Coding Rights per conèixer les novetats o donar la teva opinió i suggerir canvis! Una versió en anglès d'aquesta iniciativa també està disponible aqui.